Ruokavinkki: härkäpapu aasialaisessa keittiössä

Aasialainen keittiö on noussut yhdeksi suosituimmista keittiöistä kansainvälisesti, eikä suotta. Syy lienee aasialaisen keittiön monipuolisuudessa ja erityyppisissä ruoissa, joista löytyy jokaiselle jotakin. Aasialainen ruoka on nopeaa ja helppoa. Se on myös mauiltaan monipuolista ja miellyttää silmää. Aasialainen keittiö muodostuu useiden eri maantieteellisten alueiden keittiöistä, joilla on omat eronsa ja yhtäläisyytensä. Kokonaisuutena aasialainen ruokakulttuuri rakentuu mausteisten, suolaisten, makeiden, kirpeiden, happamien ja tulisten makujen ympärille ja näiden yhdistelmiin. Tyypillisiä aasialaisen keittiön ruokia ovat muun muassa wokit, curryt, sushit ja mausteiset keitot, mutta eri tyyppisten ruokien kirjo on vieläkin suurempi.

Yhteistä kaikille aasialaisen keittiön alueille on kasvispainotteisuus ja keveys. Kasvikset kypsennetään usein nopeasti, jolloin ruokaan saadaan sopivaa purutuntumaa. Lisäksi raaka-aineet pilkotaan valmistettaessa suupalan kokoisiksi, mikä tekee ruoasta helposti tarjoiltavaa ja syötävää. Tässä artikkelissa kerromme miten härkäpaputuotteemme toimivat aasialaisen keittiön proteiinina ja istuvat muiden kasvisten seuraksi. Lisäksi annamme vinkit parhaisiin valmistustapoihin ja toimiviin resepteihin.

Maistuvia maailman makuja

Olemme nostaneet Aasia -reseptiikassamme pääosin Itä- ja Kaakkois-Aasian maiden, erityisesti Thaimaan, Korean ja Japanin, ruokia. Näiden maiden makumaailmat toimivat hyvin esimerkkinä aasialaisen keittiön monipuolisuudesta.

Thaimaalaisen keittiön perusraaka-aineena on riisi, jonka kanssa syödään maustettuja curreja, kasviksia ja mereneläviä. Keskeistä ovat voimakkaat maut, joihin kuuluvat muun muassa limettimehu ja korianteri. Beanit® -tuotteet sopivat thai-ruokiin, sillä ne muodostavat täyteläisen liiton vahvojen makujen kanssa.

Myös korealainen keittiö nojaa voimakkaisiin makuihin ja runsaaseen maustamiseen. Perusraaka-aineina ovat riisin lisäksi muun muassa nuudelit ja erilaiset maustekastikkeet ja tahnat, kuten tulinen gochujang. Härkäpapusuikale ja -muru toimivat erinomaisesti korealaisten maustetahnojen kanssa, sillä niiden maut ja väri tarttuvat paistettaessa hyvin niiden rapeaan pintaan.

Japanilaiselle keittiölle taas on tyypillistä tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttö. Ruoan maustaminen perustuu raaka-aineiden ominaismaun korostamiseen, jolloin kovin voimakkaita mausteita ei käytetä. Makua tuodaan esimerkiksi makean soijaisilla kastikkeilla. Beanit® -tuotteet toimivat japanilaisen keittiön ruoissa hyvin, sillä niiden miedot ominaismaut, eivät peitä alleen muita keskeisiä makuja. Käyttövalmiina tuotteina niitä voi myös käsitellä kuten muita tuoreita raaka-aineita, esimerkiksi kalaa ja vihanneksia, mikä tekee valmistusprosessista suoraviivaisen. Japanilaisessa keittiössä myös raaka-aineiden tuomalla suutuntumalla ja ruoan ulkonäöllä on suuri merkitys.

Beanit® -härkäpaputuotteet eri valmistusmenetelmissä

Aasialaisessa keittiössä on käytössä useita valmistusmenetelmiä, kuten wokkaus, höyryttäminen, hauduttaminen, uppopaistaminen ja kylmävalmistus. Valmistusmenetelmä on tärkeässä roolissa, kun ruokaan halutaan tietynlainen suutuntuma tai maut halutaan parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Aasialainen ruoka rakentuu monesti useista raaka-aineista, jolloin on tärkeää lisätä raaka-aineet kypsymisjärjestyksessä. Beanit® -tuotteista härkäpapusuikale, härkäpapumuru ja Härkis® ovat kaikki helppoja raaka-aineita ja ne toimivat kaikissa aasialaisen keittiön valmistustavoissa. Käyttövalmiina tuotteina kasviproteiini lisätään ruokaan, joko sellaisenaan tai paistettuna, aina ruoan valmistuksen loppuvaiheessa. Tällöin voi keskittyä muiden raaka-aineiden vaativimpiin kypsennysaikoihin. Lisäksi härkäpaputuotteemme kestävät hyvin myös pidemmät kypsennysajat ja hauduttamisen sekä sälytyksen lämpöhauteessa.

Wokkaus antaa kasvisruoalle sopivan paahteisen maun ja rapean pinnan. Parhaiten wok-tyyppisissä ruoissa toimii Beanit® härkäpapusuikale, joka on sopivan kokoinen ja muotoinen, jolloin se paistuu nopeasti rapeaksi ja on helposti syötävä. Suikaleet on helppo maustaa ja ne toimivat erilaisten wok-ruoissa käytettävien kastikkeiden kanssa. Suikaleiden mieto maku antaa tilaa mausteille ja muille kasviksille. Tutustu helppoihin Beanit® ja Härkis® wok -resepteihimme.

Höyryttäminen on lempeä tapa kypsentää kasvisruokaa ja sopiikin yhtälailla hyvin myös härkäpaputuotteillemme. Kasvisruokaa uunissa miedolla lämmöllä höyrytettäessä on hyvä ottaa huomioon eri kasvisten kypsennysajat. Tutustu erityisesti höyryttämällä valmistettavaan Bao bun -reseptiimme. Siinä höyrytettyjen Bao -sämpylöiden täytteenä on rapeaksi paistettuja härkäpapusuikaleita ja korealaisittain maustettua coleslawta.

Hauduttaminen on hitaampi valmistusprosessi, joka sopii erityisesti aasialaisille curreille ja pataruoille. Hauduttaminen onnistuu sekä uunissa että padassa. Beanit® -tuotteet kestävät haudutuksen hyvin ja niiden rakenne pysyy mehukkaana. Yhdistämällä härkäpaputuotteen ja Thai currytahnan, saa helposti ja nopeasti aitoja curreja. Tutustu esimerkiksi täyteläiseen Panang curry -reseptiimme.

 

Aasialaisen kylmäkeittiön  tunnetuimpia tuotteita ovat sushit, bowlit ja salaatit. Kaikki käyttövalmiit Beanit® ja Härkis® -tuotteet toimivat erinomaisesti myös kylmissä ruoissa. Susheihin sopivat erityisesti härkäpapumuru ja Härkis®, joista valmistuu nopeasti tahnoja. Bowleihin ja salaatteihin suosittelemme härkäpapumurua ripotteena tai joukkoon sekoitettuna. Tutustuminen kannattaa aloittaa sushi– ja Aasialainen salaatti -resepteistämme.

Oheisten esimerkkireseptien lisäksi reseptipankistamme löytyy monia muita helppoja ja maukkaita ruokia, joilla pääsee alkuun aasialaiseen ruokaan tutustumisessa.